Lisbeth Nebelong
   


ffForsiden
vvTrilogien
vvTuren går til
vvForedrag
xxMøde i mol
Når engle
spiller Mozart

Færøblues
Artikler
Sidste nyt
Pressefotos 

Villabyerne 23. januar 2008
 

Læs teksten her:

Fra Gentofte sø til frådende hav

Vangede-forfatteren Lisbeth Nebelong er vild med ”verdens dejligste øer”. Nu har hun skrevet en ny bog om Færøerne.

Af Mikael Østergaard

Mange kender Lisbeth Nebelong fra Morgen-tv, hvor hun er ekspert i sund økonomi, eller fra hendes letforståelige bøger om privatøkonomi.
Men forfatteren, der har boget i Vangede siden 1981, har også en anden side. Hun skriver romaner – om Færøerne – og på fredag udkommer hendes anden skønlitterære bog, Færøblues – drengen med celloen.
Det er fortællingen om et følsom gemyt og hans forsøg på at vinde fodfæste i et fiskermiljø under forandring. Om fortielser og forventninger. Om musik og erotik som flugtvej og forløsning. Og om at forlige sig med sin skæbne.
”Lige siden jeg boede tre år i Tórshavn som barn og ung, har jeg drømt om at skrive en kærlighedshistorie om en dansk pige og en færøsk dreng, og om kulturmødet mellem Danmark og Færøerne”, fortæller Lisbeth Nebelong, der debuterede skønlitterært med Når engle spiller Mozart i 2003. Så snart den var skrevet, vidste hun, at hun måtte skrive endnu en roman om Lisa og Kári. Og mens debutromanen havde den danske pige og kvinde som hovedperson, er Færøblues fortalt fra den færøske dreng og mands perspektiv.

13 døgn på fisketrawler

Som led i researchen til Færøblues har hun bl.a. sejlet tretten døgn med en færøsk fisketrawler i stormende kuling og fulgt Tórshavns symfoniorkester under opførelsen af Mozarts rekviem.
”Trawlerturen er det mærkeligste, jeg endnu har oplevet i mit liv, fortæller hun. – Men for at kunne skildre naturen og miljøet, så læseren kan se, høre og lugte, hvordan der er, er jeg nødt til at opleve tingene selv”, forklarer hun.

På hjemlig grund

Når først sanseindtrykkene er på blokken, har forfatteren dog ingen problemer med at sidde i sin stue på Søbredden og se ud over den fredede Brogårdsmose, mens hun skildrer den færøske natur.
Lisbeth Nebelong, der er uddannet journalist og master i offentlig ledelse, har boet nøjagtig halvdelen af sit 52-årige liv i Gentofte kommune. Sammen med sin mand Jesper Krag, købte hun for seksogtyve år siden det halve dobbelthus, og når sønnen, Mikkel, der i øjeblikket er lærervikar på Tjørnegårdsskolen, flytter hjemmefra til sommer, bliver ægteparret boende i Vangede-villaen med den smukke udsigt.
Allerede nu regner Lisbeth med, at hun – når hun er færdig med sin syvende bog om sund økonomi - vil skrive endnu en roman om øerne, der af National Geographic Traveler netop er udpeget som verdens dejligste.
Så om et par år eller tre skulle hun gerne være forfatter til en romantrilogi om Færøerne og livet i Nordatlanten mellem tradition og modernitet.

Tak til Villabyernes chefredaktør Mikael Østergaard og fotograf Henrik Holst for tilladelse til at gengive artiklen og de to fotos.

   
.