Lisbeth Nebelong
   


ffForsiden
vvTrilogien
vvTuren går til
vvForedrag
xxMøde i mol
Når engle
spiller Mozart

Færøblues
Artikler
Sidste nyt
Pressefotos 

Anmeldelse i Outsidermagazin

 

Outsidermagazin nr. 1 2005

Af Kim Simonsen

En moderne roman om Færøerne

Jeg har netop læst Lisbeth Nebelongs roman ”Når engle spiller Mozart”, som er en samtidsroman om færøsk-danske forhold.
Hendes bog handler om en kvinde, Lisa, som har boet på Færøerne som ung. Hun gik i 3. g i Hoydal omkring 1974-75, og som datter af rigsombudsmanden stod hun ofte for skud fra nationaltsindede lærere. Lisa oplevede også sin første store kærlighed, som var med til at gøre året i Tórshavn som ”dansker” på Færøerne, så følelsesmæssigt stærkt.
Omkring år 2000 vender hun tilbage til Færøerne i erhvervsmæssigt øjemed. Hun er nu 44 år gammel, jurist og lektor i statsforfatningsret på universitetet i København.
Romanen handler om at finde mening i en kompleks verden. Om at blive menneske og om at turde leve med kærligheden og erotikken. Når det kommer til erotikken, er Nebelongs bog bådslængder foran de sædvanlige færøske biedermeierromaner. Selv William, som vitalistisk lovpriste livet, kvinderne og kærligheden, slukkede næsten altid lyset i soveværelset. Hos Nebelong er der hede elskovsscener, men de er ikke provokerende som pornoscenerne i Høgni av Heiði’s bøger, men smukke, og de har en naturlig placering i kærlighedshistorien.
Dette er en moderne, realistisk roman, som vi ikke skriver dem på Færøerne.
Det handler om at vælge, om den store kærlighed, om musik og politik på Færøerne i dag. Bogen er en postkolonial roman, som jeg skal anbefale alle at læse.
Det bedste af det hele er, at hovedpersonen Lisa er en ægte moderne person, og det gør hende interessant, fordi hun altid refleksivt er i tvivl og revurderer sit liv og de valg og ikke-valg, hun har foretaget i livet.
Moderniteten og eksistentialismen befinder sig langt inde i Lisas sjæl, både når den er fastlåst og i udvikling. Da hun kommer til Færøerne bor hun f.eks. på Hotel Hafnia. Bare det, at forfatteren lader hovedpersonen bo på et hotel i stedet for at være viklet ind i færøske kliker, familier og netværk, gør, at hun ser mangt og meget af det, som færinger ikke ser. Men det bedste af det hele er at vi får en modig og fin fortælling om vores samtid…
Det lader sig altså gøre at skrive interessant prosa på Færøerne i dag.
Jeg mener, at Lisbeth Nebelong og Arthur krasinikoff’s ”Hvalens øje”(om at være barn på Færøerne under krigen) er de bedste færøske romaner i de senere år. Det er selvfølgelig sin sag at vi skal importere forfattere. På den anden side: Hvis vi vil vedkende os den danskskrivende William Heinesen, hvorfor skulle vi så ikke også vedkende os disse?

Outsidermagazin er et nyt færøsk-dansk kulturmagasin, der udkommer to gange om året. Det redigeres af cand. phil i nordisk litteratur, Kim Simonsen, der også har skrevet ovenstående anmeldelse. Omtalen af bogen er bragt over tre sider i magasinet, og uddraget er oversat fra færøsk. Se www.outsidermagazin.com.

 

   
.