Lisbeth Nebelong
   


ffForsiden
vvTrilogien
vvTuren går til
vvForedrag
xxMøde i mol
Når engle
spiller Mozart

Færøblues
Artikler
Sidste nyt
Pressefotos 

Anmeldelse i Nordisk Litteratur

 

Nordbok oktober 2005

Af Kim Simonsen

Færøsk eller dansk realisme?

Færøsk prosa er direkte inspireret af dansk litteratur. Det gør det relevant at tænke på, hvad der afgrænser noget som ”færøsk litteratur”. Indgår danske forfatter, der skriver på dansk om en opvækst på Færøerne? Her kunne man nævne, at Arthur Krasilnikoff og hans roman Hvalens øje, der er en smuk erindringsroman om, hvordan en drengs liv bliver til på Færøerne i årene lige efter besættelsen. Andre forfattere, der er værd at nævne, er Lisbeth Nebelong og hendes samtidsrealistiske roman Når engle spiller Mozart, der foregår på Færøerne i dag.

Man kunne lidt provokerende fremføre, at danskerne Arthur Krasilnikoff og Lisbeth Nebelong er de største færøske samtidsrealister, der just skriver om Færøerne og færøske forhold i dag. Nebelongs roman er faktisk det velkomne pust, der mangler i tidens færøske litteratur, nemlig den ærlige historie om søgen efter sammenhæng og mening i en moderne verden. Om valg og fravalg, om kærlighed, musik og politik. Det er også en fortælling om det nordiske. Om forholdet mellem Danmark og Færøerne før og nu, og om færingernes vej mod selvstændighed – alt det som færinger burde arbejde med, men ikke vil berøre.

Uddrag fra Kim Simonsens analyse/anmeldelse ”Litterær realisme og vitalisme i færøsk litteratur”, Nordisk Litteratur 2005.

 

   
.